Как се подрежда маса в 5 лесни стъпки?
През годината не липсват поводи да съберете семейство и приятели около масата – рождени и имени дни, годишнини, посрещане на нов член на семейството, а защо не и без повод. Освен с вкусните и ароматни ястия, още един начин да впечатлите гостите си е с красиво подредена маса.
Вероятно сте виждали всички онези впечатляващи трапезни маси, с прекрасни прибори и сервизи, прецизно подредени в правилен ред и, разбира се, заобиколени от грабващи вниманието декорации. Ако се чудите как се подрежда маса, така че да изглежда сякаш за това се е погрижил специалист, тази статия е точно за вас. В нея ще ви покажем как може да постигнете стилна визия само в 5 лесни стъпки.
1. Съобразете аранжировката с повода
Първото нещо, което ви съветваме да направите, е да се съобразите с повода. Ако чакате важни гости и искате да създадете формална обстановка, то тогава непременно трябва да спазите етикета при такива събития. При тях декорациите са по-обрани и стилни, приборите, чиниите и чашите следват строга подредба, която не бива да нарушавате в никакъв случай.
Да си признаем обаче, не всеки ден кралицата идва на гости. Ако събирате близки и приятели на неформална вечеря, тогава може да си позволите повече креативност и да аранжирате свободно. Това ще създаде приятна обстановка и за гостите, които няма нужда да се чудят с кои от всички сервирани прибори да се хранят първо.
2. Изберете тема
Втората стъпка, която ще ви помогне много, е да изберете темата – т.е. да си представите какво искате да бъде цялостното излъчване на масата – може да бъде многоцветна или пък изчистена, със свежи цветя, морска и т.н. Така ще ви бъде и по-лесно да изберете цветова схема т.е. няколко цвята, които ще използвате за създаването на композицията. Добра идея е да заложите на 3-4 цвята, за да постигнете хармония и масата да не изглежда тежко.
3. Покривка или подложки за хранене?
Следващия важен елемент, който трябва да изберете, това е с какво ще покриете масата. Класическият вариант е покривка, съобразена с формата на масата. При формалните вечери е прието да има покривка.
Ако се събирате с приятели, може да пропуснете покривката. Особено ако имате красива маса от естествено дърво. Тя ще придаде повече детайли и характер на аранжировката. Може да добавите само тишлайфер по дължината на масата и подложки за хранене, които да се съчетават добре.
4. Как да подредите приборите и чиниите?
При официалните събития е прието да се спазва строг етикет относно подредбата на приборите за хранене, чиниите и чашите на масата. В центъра пред госта се поставят една в друга чинията за основното ястие и чинията (или купата) за предястието. Приборите се подреждат от отвън навътре в зависимост от реда на използване. От лявата страна се поставят вилиците, а от дясната – ножът и лъжиците.
Приборите за десерт се поставят над чиниите. Платнената салфетка стои от ляво до вилиците или е поставена в чинията. От горната дясна страна се сервират чашата за вино и чаша за вода. Приборите обикновено за сребърни, чашите – кристални, а сервизите са направени от порцелан – с изчистена визия или изящни декорации.
При неофициално събитие – не е нужно да поставяте всички тези прибори. Все пак може да се вдъхновите от подредбата и да запазите разположението на приборите и чашите от всяка страна, тъй като така ще бъде удобно и за гостите. За да запазите хармонията на масата, използвайте сервизи, така че всеки гост да има пред себе си еднакви чинии, чаши и т.н.
5. Декорация
Декорацията е това, което придава атмосфера на масата и създава излъчването, към което се стремите. При по-официални събирания, декорацията обикновено е по-обрана, тъй като приборите и сервизите са изящни сами по себе си. Все пак може да се добавят свещници или аранжировки с живи цветя.
В останалите случаи може да добавите всичко, което желаете. Свещите са чудесен начин да създадете уют. Цветята пък придават свежест и цвят – дори не е нужно да са във ваза или друг съд, може да ги сплетете и да ги наредите в центъра на самата. Може да добавите всякакви платове, бляскави мъниста или камъни, дървени или плетени елементи и т.н.
Неща като малки почерпки или коктейли, могат да бъдат сервирани на помощна маса. Също така може да украсите столовете, за да отиват на темата, която сте избрали.
И така само в 5 лесни стъпки може да създадете перфектната маса. Развихрете фантазията си. Все пак ви съветваме да бъдете умерени, защото трябва да остане и достатъчно място, където гостите ви да се нахранят.